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Social Security Administration (SSA) has replaced the Blanket Purchase Agreement (BPA) with a Ticket Program Agreement (TPA).  Service providers are required to review the TPA and agree to the new terms by September 1, 2017.  Below are some Frequently Asked Questions (FAQ) about the TPA.

TPA General Questions

Question:  How is the Ticket Program Agreement (TPA) different from the Blanket Purchase Agreement (BPA)?
Answer: The TPA is not a contract; it is a business agreement between the EN and SSA. The TPA clarifies many requirements that are in the current BPA. It also adds some new requirements including performance measures. 

Question: What will be the timeframe for all ENs to accept and meet the TPA requirements?
Answer: Existing ENs will have a 60-calendar day timeframe.  
Question: What EN actions are required regarding the new TPA?
Answer: After reviewing the TPA, the EN’s signatory authority is required to sign and date the TPA, update the EN information sheet and return these documents to ENservice@ssa.gov by September 1, 2017. There will be no exceptions. 

Question:  What if I do not agree to the terms of the TPA?
Answer:  ENs who do not agree to the terms of the TPA, are asked to reply by checking the block indicating that you do not wish to continue as an EN (page 4) and return the document to ENservice@ssa.gov. We will terminate your BPA if we do not receive your document within 60 days. 

Question: What is the effective date or start date of the TPA for existing ENs?
Answer:  The TPA is effective on the day the EN signs their agreement.

Question: What are the instances that would cause a unilateral change? 
Answer: SSA reserves the right to issue any unilateral changes to the TPA.  Examples of such changes may include modifications to payment rates, EN performance requirements or TPA Terms and Conditions.

Question: How will SSA notify ENs of the changes?
Answer: SSA may opt to use several methods to notify ENs of any unilateral changes to the TPA, including, but not limited to; notification to ENs from the assigned Employment Network Service Team (ENST) specialist, notification via postal mail, email and/or Ticket portal notice.  

Active Participation

Question: What does “actively” participating mean? 
Answer:  Active participation by an EN under the Ticket program requires that the EN is delivering and coordinating employment services, VR services or other support services including, informing and educating Ticketholders that the purpose of the Ticket program is to provide opportunities and supports needed to work, increase earnings self-sufficiency, and reduce reliance on Social Security cash benefits. ENs shall develop an Individual Work Plan (IWP) in partnership with the Ticketholder in a manner that affords informed choice and provide services that assist the Ticketholder to prepare for, find, and sustain employment based on the Ticketholders independent needs as documented in the IWP.  ENs are expected to have a minimum of 1 current Ticket assignment within 1 year from EN award date, and a minimum of 3 active Ticket assignments during each calendar year thereafter.

Question: How is the active participation measured? 
Answer: SSA has developed performance standards and performance reviews detailed in the Ticket Program agreement in Part III, Section 9; Evaluating EN Performance.  

EN Training

Question: If a new EN cannot complete training in 60 days due to circumstances outside of their control, how can an EN receive an extension?
Answer: The EN can request an extension by emailing the request to ENService@ssa.gov.

Question: Is the EN start-up training mandatory?
Answer: Yes. Completing the start-up training program is required in order to perform the duties and responsibilities required under the TPA and the Ticket program.  The EN parties as designated on the TPA as responsible for Ticketholder, Payments, and TPA inquiries must attend the mandatory training. 

Ticket Assignment and Unassignment

Question:  Are there any minimum requirements for Ticket assignments?
Answer: Yes. ENs are expected to have a minimum of 1 current Ticket assignment within 1 year from EN award date, and a minimum of 3 active Ticket assignments during each calendar year thereafter.

Question: What is the definition of “active” ticket assignment? 
Answer:  “Active” ticket assignment requires that a Ticket(s) is/are currently assigned to the EN and the EN is providing services as noted on IWP(s) developed for the individual Ticketholders.  Tickets that have been assigned and that are later unassigned are not considered “active” ticket assignments. 

Question: Will you process my Ticket Assignment request if I do not submit it through the portal?
Answer:  All ENs are required to submit Ticket assignment requests through the portal.  We will reject any Ticket assignment requests that are not submitted through the portal with the exception of new ENs. New ENs are required to follow the process as detailed in Part III, Section 4; paragraph D; Submitting an IWP.
Question:  Can an EN unassign a Ticket? 
Answer: Yes. However if your EN unassigns the Ticket, your EN will not be eligible for any future payments after the unassignment date for that Ticketholder.

Question:  The TPA requires that ENs notify Ticketholders before ENs unassign their Ticket. What do I do if I cannot get in touch with the Ticketholder?
Answer: In this situation, the EN may make a note in the Ticketholder’s file of the dates and means by which the EN tried to contact the Ticketholder. 

Question:  I assigned a customer’s Ticket. The customer then chose to go to a State Vocational Rehabilitation Agency (SVRA) for services. Do I need to unassign his ticket? 
Answer: Yes. You should unassign the ticket, unless you have a signed agreement with the SVRA that describes the conditions under which the SVRA will provide services to the Ticketholder under the Ticket Program.  


Ticket Portal
Question: Is the use of the Ticket Portal mandatory?
Answer:  Yes.  It is no longer an option for ENs not to use the Ticket Portal.  All ENs must use the Ticket portal to engage in essential business operations under the Ticket program. 



EN Performance Requirements

Question: What are the sanctions for not meeting the minimum requirements for Ticket assignments and payments? 
Answer:  ENs that fail to comply with minimum performance standards are subject to (possible) TPA termination.

Question: Is there a timeframe for existing ENs to meet the new performance requirements?
Answer: Yes. Existing ENs are permitted twelve months from the date they sign the TPA to meet any new requirements described in the agreement.


EN Performance Review

Question: What criteria does SSA use to select an EN for an EN Performance Review?
Answer:  SSA will conduct performance reviews by random selection or based on specific issues SSA identifies because of monitoring and oversight.   Performance monitoring is describe in the TPA under Part III, Section 9; Evaluation EN Performance.


Secure Work Station

Question: How are ENs authorized to provide services from a home office? 
Answer:  Secure office space is a non-negotiable requirement. Beneficiaries’ Personally Identifiable Information (PII) must be protected and must remain confidential. SSA does not routinely consider a person’s private residence a secure area.  ENs wishing to establish a secure office in a private residence must submit a written request to SSA that includes a detailed description of the actions taken by the EN to ensure secure conditions and confidentiality of all beneficiary information, files, conversations etc. SSA must provide written approval prior to the EN establishing a secure office/area in a private residence. 

Question: How does the secure office requirement apply when meeting Ticketholders in public places i.e. library, coffee shop, or a Ticketholder’s home?  
Answer:  A secure area/office is a nonnegotiable requirement. SSA does not routinely consider public facilities such as a library or coffee shop a secure area.  ENs wishing to provide services and conduct Ticket to Work business in public venues must submit a written request to SSA that includes a detailed description of the actions taken by the EN to ensure secure and confidential conditions and confidentiality of all beneficiary information, files, conversations etc. ENs must receive written approval prior to providing services in a public area. 

Payments

Question: Will you process my payment request if I do not submit my payment requests via the Ticket Portal? 
Answer: We will reject any payment requests that are not submitted via the Ticket Portal except under limited circumstances (e.g., Ticket Portal rejects all Phase 1 Milestone claims due to earnings that may actually be benefits). Currently an EN can only submit these rejected Phase 1 Milestone claims via fax or mail. 

Question: The new TPA states that payments will no longer be available after an EN un-assigns a ticket. Is this a violation of the Ticket Regulations?
Answer: No, it is not a violation.  ENs are eligible for continued payments only when the Ticketholder un-assigns a ticket. 20 CFR §411.581.

Question: If 18 months have elapsed since the Ticket holder has un-assigned the Ticket and the EN has not received 12 payments, does that mean no further payments will be made if the Ticket holder has not reassigned the Ticket?
Answer: Yes. The EN will NOT receive any further payments after 18 months have elapsed since the date when the Ticket holder un-assigns the Ticket. 

Question: Will all ENs receive 12 payments within the 18-month period if ticketholders meet qualifications and SSA determines the EN provided services to the beneficiary prior to the un-assignment?
Answer: No. All ENs are not eligible to receive 12 payments within the 18-month period after the beneficiary un-assigned the ticket. The number of payments an EN may receive within the 18-month period after the ticketholder un-assigned the ticket is dependent on SSA’s assessment of the services the EN provided to the Ticketholders that are documented on the EN Certification of Services (COS).

Question: If I still have questions regarding the TPA, whom do I contact?
Answer:  If you still have questions, please contact your ENST specialist or email your question to ENservice@ssa.gov. 

Question:  Are the automatic payments through the portal being discontinued? 
Answer:   SSA does not make any automatic payments via the Ticket Portal. 
SSA makes electronic payments (e-pay) that are assessed quarterly.  SSA makes announcements to ENs about e-pay via the Ticket Portal.

Question:  Do ENs have to submit paystubs with payment requests? 
Answer: The EN must send requests for payments, along with evidence of the Ticketholder’s work or earnings (such as a paystubs) via the Ticket Portal. If the EN is unable to access the Ticket Portal, the EN must submit payment requests to the TPM by using an EN Payment Request Form available at www.yourtickettowork.com website.  


Obtaining the TPA

Question:  Can you resend me the TPA? 
Answer: Please request the TPA by emailing enservice@ssa.gov.   


How is the TPA Different from the BPA?

Question:  How is the Ticket Program Agreement (TPA) different from the Blanket Purchase Agreement (BPA)?
Answer: The TPA is not a contract; it is a business agreement between the EN and SSA. The TPA clarifies many requirements that are in the current BPA. It also adds some new requirements including performance measures.
 

TPA Affects all EN Models 

Question:  Are Traditional EN processes the same, as in the BPA? 
Answer: Changes have been made in the new TPA which apply to all ENs, including Traditional ENs.

Question:  Some of these changes don't seem like they are applicable to Workforce ENs. Is the new TPA applicable to Workforce ENs?
Answer: Changes in the new TPA apply to all ENs, including Workforce ENs.

Question:  Can we sign one new TPA under the parent agency EIN but provide services to Ticketholders who are served out of a wholly owned subsidiary (with separate EIN) of the parent agency? 
Answer: Yes. This would be an example of a partner under an Administrative EN model.



Notifying SSA on Changes

Question:  In regards to the timeframe for notifying SSA of changes (pg 37), is the 24 hour requirement based on business or calendar hours? 
Answer: The 24-hour requirement is based on a business calendar.


Dispute Resolution

Question:  Can you explain a little more about the dispute resolution process? Can you give an example? 
Answer: The dispute resolution process is the internal EN process by which ENs resolve disagreements with Ticketholders.  For example, a dispute between a case manager and a Ticketholder may be elevated to the case manager’s supervisor for resolution.


Suitability

Question:  Is there a form to designate the suitability contact? 
Answer: Yes. You can find the form on Page 73, Part 5.H. It is part of the Information Sheet. 

Question:  Do provider partners need suitability clearance?
Answer:  All staff/subcontractors/providers and partners that have access to PII must receive a favorable suitability determination before they can access Ticketholder information. 

Question:  Can a Workforce EN employee provide direct job search services to a Ticketholder before receiving suitability clearance? 
Answer: All staff/subcontractors/partners must have suitability clearance before they handle any PII.

Question:  I am part of a local workforce board which is an EN. We use a state-wide electronic filing system for all of our customers including Ticketholders. Would all staff, statewide, who have access to the system have to apply for suitability clearance, or only those who would engage the Ticketholder directly? 
Answer: All individuals who handle Ticket-to-Work participants’ PII must have suitability clearance.

Question:  As an Administrative EN, if I bring on a new employee with CWIC certification and suitability, do I have to re-submit their suitability?
Answer: No. You will need to provide the CWIC’s suitability certificate to either your ENST Specialist or to enservice@ssa.gov.

EN Information Sheet

Question: Where is the EN Information Sheet? 
Answer: The Information Sheet begins on page 71 of the TPA.

Question:  If we do not have any contact changes to report, do we still have to submit the Information Sheet? 
Answer: All ENs must submit the Information Sheet which begins on page 71 of the TPA, along with the signed TPA by September 1, 2017.


Training

Question:  Do I need to wait to start EN training until after I have received suitability clearance? 
Answer: You may begin EN training before you receive suitability clearance. However, you will not be able to complete the training until you obtain a favorable suitability determination. 
Question:  Who must complete EN Training?
Answer: Effective September 1, 2017, all new EN contacts listed on the TPA Information Sheet (for Ticketholder, Payments, and TPA issues) must complete EN training. The Ticket Program Manager (TPM) provides the training.  Other EN staff may be trained by staff who have completed (TPM) EN training. To obtain TPM-managed training, please email enoperations@yourtickettowork.com.


Ticket Unassignment
 
Question:  When unassigning a Ticket, must ENs advise TPM in addition to un-assigning the Ticket in the Portal?  
Answer: Unassigning a Ticket using the Portal is allowable.  If you do this, you do not have to notify TPM.


IWPs

Question:  If we discuss IWP changes with a Ticketholder in person, can we both sign the updated version, scan it into our system, and provide a copy to the Ticketholder?
Answer: Yes.

Question:  If we discuss IWP changes with a Ticketholder over the phone, how do we get their signature?
Answer: In this case, the EN should provide the Ticketholder with a self-addressed envelope along with the document (s) to sign and request that the Ticketholder return the signed document for your records.  The EN should then mail a copy of the completed forms to the Ticketholder.

Question: In the TPA it states that I must report changes for an IWP to ENST within 3 business days.  Why is this necessary if I do not submit the original IWP to ENST?
Answer: Unless requested by SSA or TPM, ENs do not need to submit information on IWP changes.  However, ENs are required to update IWPs as appropriate and maintain the updated documents.  SSA or TPM may request these documents for review at any time and if requested, IWP changes must be submitted within 3 business days. 


Reporting Wage and Earnings

[bookmark: _GoBack]Question: If I am in the Marketing Proof of Concept (POC), do I still have to tell my Ticketholders to report their wages to the SSA Field Office?
Answer:  Generally speaking, Ticketholders are responsible for reporting their work and earnings to SSA.  As a participant in the POC, you can let your Ticketholders know that the EN will report on their behalf, but other ENs may not report on behalf of the Ticketholder. This is important to understand because if the Ticket is unassigned and reassigned to another EN, the Ticketholder should be aware that it is their responsibility to report their work and earnings. 


EN Profile

Question: Do I have to provide a printout of my EN Profile to Ticketholders.
Answer: Please notify Ticketholders of the availability of this information on the chooseworkttw.com website.


Suitability

Question: Where do I direct my questions about suitability?
Answer: Please contact the office responsible for security/suitability background investigations, the Center for Personnel Security and Project Management (CPSPM), for current guidance on the suitability process at 1-844-874-9940.


Certification

Question:  If I am already an EN, do I need to re-submit my certifications?
Answer:  No, unless you no longer hold these certifications, you have already met the EN requirements when you applied to become an EN. 


EN Information

Question:  Is this a good time to send updated contact information to SSA?
Answer:  Yes, please include correct, current information on the Information Sheet at the same time you submit your signature for the TPA.
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